судоку

 

 

 

Обяснение на правилата на судоку

Судоку е пъзел, състоящ се от 9 х 9 квадратчета. Някои цифри вече са дадени, останалите трябва да бъдат попълнени. Трябва да има по 9 неповтарящи се числа във всеки ред(синьо), във всяка колона (зелено) и във всяка една кутия (оранжево) .

Пример:
судоку пварила

В синята ред 8 от числата са попълнени, липсва само номер 6. Това реда ще бъде завършен. В колоната също трябва да се попълни само ч яисло, а именно 8. В кутията пък остават числата 1 и 7 за попълване. В колоната, където са 9 и 5 не може да се постави 1 тъй като вече го има колоната(в горния квадрат). Значи там остава да е 7 , а на другото празно място - 1.
судоку пъзел

Това беше само един елементарен пример, Судоку пъзелите на уеб сайта, са много по-богати, интересни и разнообразни. Судоку пъзела може да бъде решен по много различни начини.
Вижте Методи за решаване за информация за различните методи.


Как да играем ?

След като сте кликнали на поле с мишката, можете да наберете номер с клавиатурата. Ако имате нужда от помощ може в менюто да щракнете върху Покажи Съвет. Ако се затруднявате в даден момент и искате помощ можете да използвате Помогнете ми! и едно произволно число ще ви се разкрие.Ако искате да видите решението на пъзела, щракнете върху Покажи решние. Мможете да зададете и ниво на трудност. Те варират от начинаещи до експерти. Много е лесно нали ?

Приятна игра !